ASANSÖR CE BELGELENDIRME / ONAYLANMIS KURULUS NB 2742

2014/33/EU ASANSÖR YÖNETMELIGI UYGUNLUK DEGERLENDIRME (CE) BELGELENDIRME(mODÜL B-D-E-G-H1-SON KONTROL)

ASANSÖR CE BELGESI

CE Uygunluk Isareti:Üreticinin, ilgili teknik düzenleme/düzenlemelerden kaynaklanan bütün yükümlülüklerini yerine getirdigini ve ürünün ilgili tüm uygunluk degerlendirme islemlerine tabi tutuldugunu gösteren isarettir.

Teknik dosya:Ürünün, ilgili teknik düzenlemenin gereklerine uygun olarak üretildigini gösteren rapor ve belgelerin bulundugu ve ürünün tasarim, üretim ve/veya çalismasi ile ilgili bilgileri içeren dosyayi ifade eder.

Asansör Yönetmeligi:Insanlarin, insan ve yüklerin veya sadece yüklerin tasinmasinda kullanilan asansörler ve bunlara ait güvenlik aksamlarinin piyasaya arz edilmeden önce karsilamalari gereken temel saglik ve güvenlik gereklerini belirten bir Yönetmeliktir.

CE Belgesi nedir?

 

CE Sertifikasi, ürünlerin temel asgari ve güvenlik gereklerini karsiladigini, canli ve cansiz varliklara karsi bir risk tasimadigini ya da varsa riski belirten ve minimum seviyeye inmesi için çesitli test ve denetimden geçen ürünlere verilen ve AB Yönetmeliklere uyumlulugu gösteren belgeye denir.
Ce Belgesi tasimasi zorunlu ürün gruplari bulunmaktadir. Bunlardan biri de Ce Sertifikasi 2014/33/AB Asansör Yönetmeligidir. 

Asansör Ce Belgesi 2014/33/AB yönetmeliginin temel amaci, yüklerin veya insanlarin tasinmasi için kullanilan ve güvenlik ile ilgili tüm sartlari yerine getirip piyasaya çikmadan önce tüm sartlarin yerine getirilmesini saglamaktir.

Asansör Ce Sertifikasi 2014/33/AB yönetmeligi kapsamina giren tüm asansörlerin asgari güvenlik ve saglik sartlarini yerine getirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde asansörlerin piyasaya sunulmalari mümkün degildir. Üretimini veya satisini yaptiginiz asansör ürünlerinizi piyasaya sunmak için Ce Sertifikasi almaniz zorunludur ayrica AB ülkelerinde ürettiginiz asansörün piyasaya satisini yapmak istiyorsaniz Ce Sertifikasi zorunlulugu bulunmaktadir.

Bu yönetmelik Asansörün gerektigi sekilde monte edilmesi veya amaca uygun kullanilmasi ve güvenlik gereklerinin saglanmasi, tehlike risk olusturmamasi sonucunda piyasaya sunulmalarini saglayan tüm önlemleri alir.

ARTIBEL, uzman kadrosuyla montajini yapmis oldugunuz asansörlerinize ilgili yönetmelik(2014/33/AB) kapsaminda CE Uygunluk Degerlendirme Hizmeti faaliyetlerini sürdüren 2742 NB numarali %100 Yerli Onaylanmis bir kurulustur.

Ürünlere Ce Isareti ilistirilmesi için öncelikle tabi oldugu yönetmelik kapsamindaki sartlarin yerine getirilmesi gerekir. Asagida Asansör Ce Belgesi ile ilgili bazi sartlar ve tanimlar bulunmaktadir.

Asansörlerin Tam Kalite Güvencesi Ile Tasarim Incelenmesine Dayali Uygunlugu (Ek-XI Modül H 1)

 

Asansörün tam kalite sistemi ile uygun hallerde, asansörlerin, 2014/33/AB Ek-I’ de yer alan uygulanabilir temel saglik ve güvenlik gereklerini karsilamasini saglayan asansör tasarimini degerlendirdigi uygunluk degerlendirme islemidir.

Modül H1 Belgesi, 2014/33/AB asansör yönetmelik kapsaminda bulunan harmonize EN 81-1/2 (Eylül 2017’den sonra EN 81-20) standardina uygun olarak, tam kalite güvence sistemi ile monte edilen asansör denetimi sonucu elde edilen belgelendirmedir.

Asansör firmalarinin, tasarim konusunda sinirlamalari olmaksizin istedikleri tipte sinifa göre elektrikli ve hidrolik asansörler yapabilmesini saglayan tam kalite güvence sistemi belgesidir.

Asansörlerin AB Tip Incelemesi (Modül B) Ek-IV-B

 

AB tip incelemesi, onaylanmis kurulusun asansör güvenlik aksamlarinin teknik tasarimini incelemesine ve teknik tasariminin Ek-I’ de yer alan uygulanabilir temel saglik güvenlik gereklerini karsiladigini onaylanmasina ve dogrulanmasina; asansörlerde temsil eden numunesinin degerlendirme isleminin bir bölümünü olusturur.

Modül B belgesi ile belli sayida asansör tipleri yapilabilir. Bu tiplerin disina çikilamaz. Bu tipler genellikle Elektrikli Direk (Düz Aski), Elektrikli Endirek (Palangali) ve Hidrolik Endirek (Semer karkas) dir. Firma denetim esnasinda her bir tip için asansör göstermek zorundadir.

Asansörlerin Ürün Kalite Güvencesine Dayali Tip Uygunlugu (Modül E) Ek-X

Ürün kalite güvencesine dayali tip uygunlugu, onaylanmis kurulusun, AB tip inceleme belgesinde yer alan onayli tipe uyumlu olan veya Ek- XI’ e göre onayli tam kalite güvence sistemi altinda tasarlanan, monte edilen ve Ek-I’ de yer alan uygulanabilir temel saglik ve güvenlik gereklerini saglayan asansör için, asansör monte edenin ürün kalite sistemini degerlendirdigi uygunluk degerlendirme islemlerinin bir bölümünü olusturur.

Asansör firmasi kendisinin belirlemis oldugu komponent listesi ve tiplerinin disina onaylanmis kurulustan komponent degisikligi onayi almadan kullanamaz. Gözetimde degistirmek istedigi tipleri ve komponentleri belirtirse degistirilebilir

Asansörlerin Imalat Kalite Güvencesine Dayali Tip Uygunlugu (Modül D) Ek-XII

 

Asansörün imalat kalite güvencesine dayali tip uygunlugu, asansörün AB tip inceleme belgesinde yer alan onayli tipe uyumlu olmasini veya EK-XI’e göre onayli kalite sistemi altinda tasarlanmis ve imal edilmis bir asansörle uyumlu ve Ek-I’de belirtilen uygulanabilir temel saglik ve güvenlik gereklerini saglayacak sekilde, asansör monte edenin imalat kalite güvence sisteminin onaylanmis kurulus tarafindan degerlendirildigi uygunluk degerlendirme isleminin bir bölümünü olusturur.

Asansörlerin Birim Dogrulamaya Dayali Tip Uygunlugu (Modül G) Ek-VIII

 

Birim dogrulamaya dayali uygunluk, onaylanmis kurulusun bir asansörün, Ek-I ‘ de yer alan uygulanabilir temel saglik ve güvenlik gereklerinin saglayip saglamadigini degerlendirdigi bir uygunluk degerlendirme islemidir.

Özet olarak her bir asansöre verilen tekil bir belgedir. Modül B + E belgesi olan firmalar asansöründe risk analizi gerektirecek bir durum oldugunda Modül G belgesi alarak risk analizi islemini tamamlar. Firmalar Modül G için teknik dosyayi yapmak ve Risk analizini kendi bünyesinde yapmak durumundadir.

Modül G Belgesi, bakim firmalarinin TSE/HYB alabilmesi için düsük maliyet saglar.  Modül B+E Belgesi’ne sahip firmalar karsilastiklari risk analizi durumlarinda (alçak tavan, yetersiz kuyu dibi, yetersiz kuyu üstü hacmi vb.) Modül G ile yesil etiket ve tescillerini alabilirler. Modül B+E kullanan firmalar, belirttikleri malzemelerin disina çikmak zorunda kaldiklarinda veya sahip oldugu tiplerden farkli bir asansör yaptiklarinda Modül G Belgesi ile tescillerini yapabilirler.

Asansörlerin Son Muayenesi Ek-V

Son muayene, AB tip inceleme belgesine tabi olan veya Ek-I’de yer alan temel saglik ve güvenlik gereklerini saglayan onayli kalite sistemine göre tasarlanan ve monte edilen asansörün, onaylanmis kurulus tarafindan onaylandigi ve belgelendirildigi uygunluk degerlendirme islemlerinin bir bölümünü olusturur.

Not: Tüm uygunluk degerlendirme basvurulari sadece asansörü monte eden veya onun yetkili temsilcisi tarafindan yapilabilir.

 

 

 


Abone olun

Güncel bilgiler E Mailinize gönderilecektir